De vraag “WAT DOE JE?” is sinds ik als Functionele Geneeskunde Gezondheid Coach werkzaam ben een stuk lastiger voor me om te beantwoorden. Want WAT is het? Het roept veel vraagtekens op omdat het nog vrij onbekend is en het in NL in de kinderschoenen staat. Het vergt dus extra uitleg en ik hoop met dit artikel meer inzicht, context en duidelijkheid te geven. Lees mee, vergroot je perspectief en ontdek wat er binnen de gezondheidszorg in NL in opkomst is en wat er allemaal mogelijk is wanneer jij of iemand die je lief hebt kampt met gezondheidsklachten.

Functionele Geneeskunde gaat op zoek naar antwoorden

De Functionele Geneeskunde [Functional Medicine] is een stroming dat uit Amerika afkomstig is en staat eigenlijk in heel Europa nog in de kinderschoenen. Amerika ervaart al een langere tijd heftige gezondheidsklachten zoals obesitas en chronische ziekte en daar ontdekte ze dat het traditionele zorgsysteem niet de antwoorden bood die de mensen nodig hadden. Door het zoeken naar antwoorden is de Functionele Geneeskunde ontstaan.

In Amerika zijn er inmiddels Functioneel Geneeskunde klinieken met Artsen die nauw samenwerken met Coaches om mensen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het helen van hun lichaam. De Cleveland Clinic van o.a Dr. Mark Hyman is een bekend voorbeeld hiervan en patiënten moeten maanden wachten om behandeld te worden omdat ze zulke mooie resultaten behalen. In Amerika en over de hele wereld worden er steeds meer doktoren, therapeuten en coaches opgeleid en ook in NL zie je de bekendheid groeien. Dit gaat om verschillende redenen erg langzaam en vooral omdat het wordt tegengewerkt vanuit de farmaceutische industrie die hier geen winstmodel in ziet.

De bekendheid en groei is nu hárd nodig omdat ook in NL het aantal ziektes en de ziektecijfers toenemen waar het traditionele zorgsysteem niet de antwoorden voor biedt. Mensen zijn op zoek naar iemand die luistert en die individueel kijkt en handelt.

Van ziektezorg naar gezondheidszorg

Waarom de huidige Traditionele Geneeskunde niet de antwoorden biedt is omdat deze gericht is op ziekte (zorg) en het managen van de symptomen.

Inmiddels is bekend dat dit voor acute klachten effectief én levensreddend is of kan zijn maar dat het voor de overige (chronische) gezondheidsklachten die dagelijks ervaren worden zoals constipatie, diarree, duizeligheid, hartkloppingen, migraine, hernia’s, diabetes, depressie, burn-out, auto-immuunziekte, aambeien, spierkrampen, reuma, IBS, PMS, mood-swings, lage energie, maagzuur, verkoudheid, allergieën, ontstekingen etc…. vaak níet werkt. De symptomen zijn vaak wel weg (niet altijd) maar de oorzaak is niet weggenomen waardoor de onderhuidse situatie gelijk blijft of in veel gevallen érger wordt.

Deze manier van handelen kun je vergelijken met het plakken van een pleister zonder eerst de wond schoon te maken. In de Traditionele Geneeskunde worden dezelfde (ziekte) symptomen met dezelfde behandeling aangepakt, maar wat als de oorzaak van die (ziekte) symptomen per individu anders is?

De Functionele Geneeskunde richt zich op gezondheid(zorg) en op het functioneren van de mens in zijn geheel. Het lichaam kan niet gezond én ziek zijn tegelijkertijd en dus is de gedachtegang dat wanneer gezondheid gestimuleerd en hersteld wordt, ziekte niet kan blijven bestaan of kan óntstaan. 

De Functionele Geneeskunde is daarmee een studie van de algehele gezondheid. Het is een geïndividualiseerde en op wetenschap gebaseerde benadering die cliënten en behandelaars in staat stelt om samen de onderliggende oorzaken van ziekte aan te pakken en optimaal welzijn te bevorderen. De Functionele Geneeskunde combineert goedkope en praktische leefstijl interventies met supplementen en functionele lab testen wanneer nodig. Het uitgangspunt is het stimuleren van het zelfherstellend vermogen om een manier dat de mens niet schaadt.

Van de WAT naar de WAAROM

Waar de Traditionele Geneeskunde diagnostiseert, het lichaam opdeelt in individuele systemen en altijd op zoek is naar de wat (de naam van de ziekte-symptomen), ziet de Functionele Geneeskunde het lichaam als een grote eenheid en is het op zoek naar de waarom (naar de onderliggende oorzaken van de ziekte-symptomen).

De Functionele Geneeskunde is meer dan simpel een voorschrift (van medicatie) en vereist een gedetailleerd begrip van de genetische, biochemische en levensstijl factoren van elke cliënt. Doktoren die Traditioneel zijn opgeleid zullen zelf ze keuze moeten maken om bij te scholen (bijvoorbeeld aan het IFM) en hierover te leren, het is namelijk een compleet andere manier van denken en handelen waardoor je tot betere behandelplannen en resultaten kunt komen. 

Door de oorzaken aan te pakken wordt duidelijk hoe complex ziekte daadwerkelijk is en dat één aandoening veel verschillende oorzaken kan hebben en dat één oorzaak ook weer tot veel verschillende aandoeningen kan lijden. Ieder persoon moet daarom individueel geholpen en ondersteund worden en dat is de shift die gemaakt zal moeten worden in de huidige maatschappij. Beide vormen van Geneeskunde zijn complementair aan elkaar zijn en kunnen beide effectief worden gezet.

Van Symtoom naar de Oorzaak

De huidige vorm van Geneeskunde is dus gericht op het stellen van diagnoses waarna vervolgens een behandeltraject in gang gezet wordt. Dit is echter een compleet verkeerde benadering van ziekte omdat het zich richt op de symptomen, waar het zit in het lichaam en op het vervolgens lokaal behandelen. Er wordt niet gekeken naar de persoon in zijn totaliteit en dat ziet er in de huidige maatschappij als volgt uit in de praktijk:

“Wanneer je naar de (meeste) dokters gaat omdat je last hebt van vermoeidheid, verdriet, hopeloosheid, weinig energie, weinig trek en slechte slaap is de kans groot dat je Depressie als diagnose krijgt en een anti-depressiva voorgeschreven krijgt.

De depressie is echter slechts de naam van al die symptomen bij elkaar en niet de oorzaak waardoor de antidepressiva niks zal doen om de onderliggende oorzaken van die symptomen aan te pakken. De oorzaken en de symptomen blijven daardoor bestaan waardoor er vaak weer andere klachten bijkomen.”

De toekomst van de Geneeskunde is het snappen van hóe het lichaam functioneert, hoe het uit balans raakt en hoe je dit weer kunt corrigeren. De toekomst is het kijken naar de persoon in zijn geheel, naar de context, naar de patronen en dit alles vervolgens aan elkaar kunnen verbinden. Dit ziet er in de toekomst dan als volgt uit in de praktijk:

“Wanneer je naar de dokter gaat omdat je last hebt van vermoeidheid, verdriet, hopeloosheid, weinig energie, weinig trek en slechte slaap zal er met je mee worden gekeken naar de oorzaak van die symptomen.

De symptomen kunnen verzoorzaakt worden door bijvoorbeeld het jarenlang slikken van een maagzuurremmer waardoor je B12 gehalte laag is omdat je maag de B12 niet kan absorberen door te weinig maagzuur, of door een Vit. D of een Omega-3 tekort, of door veel antibiotica-kuren waardoor waardoor je microbioom uit balans is geraakt en dit je neurotransmitters beïnvloed óf de oorzaak van je depressie kan zijn het eten van heel veel suikers waardoor je insuline resistent bent geworden en pre-diabetes bent.

Kortom, de dokter zoekt samen met jou door tot je de oorzaak te pakken hebt en deze pak je vervolgens alleen of met een coach aan.”

Zo zie je dat de diagnose en behandeling van elk persoon anders kan zijn ook al worden precies dezelfde symptomen ervaren! Er zal dus altijd nagedacht moeten worden over de oorzaken (van de oorzaken) tot je de oplossing gevonden hebt en dat is het mooie van de Functionele Geneeskunde. 

Samenwerking voor efficiëntie en effectiviteit.  

De Functionele Geneeskunde is gericht op de samenwerking tussen klant en arts/therapeut/behandelaar/coach. Gezondheid kan namelijk alleen ontstaan als de klant zélf de verantwoordelijk en de leiding pakt over zijn leven en klaar is om dingen te veranderen die niet positief bijdragen. 

De Functionele geneeskunde toont praktische manieren die kunnen leiden tot een verbetering van de gezondheid en past wanneer nodig supplementen, medicatie en operatie toe om te helen. Door met verschillende specialisten samen te werken wordt er veel efficiënter gewerkt en zijn de effecten vele malen groter.

Gedragsverandering pakt de oorzaak aan!

Als Functioneel Geneeskunde Coach [Trainer] ben ik getraind in de gedachtegang en werkwijze van de Functioneel Geneeskundige doktoren en therapeuten maar zit ik op de stoel van de coach waar ik help bij het gedragsverandering stuk.

Ik denk mee in wát iemand anders kan doen en ondersteun bij het implementeren daarvan in de praktijk. Ik verwijs en/of werk graag samen met mensen die kunnen helpen bij medicatie, supplementen en functionele lab onderzoeken.

Mijn droom is om met VET bij te dragen aan de bekendheid en mogelijkheden van de Functionele Geneeskunde in Alkmaar en door heel NL waardoor mijn antwoord op de vraag
“WAT DOE JE?” geen extra uitleg meer vraagt ;-). Dat lijkt me VET!

Wil je meer weten? Plan dan een gratis gesprek in!

WhatsApp chat