Wist jij al dat mentale gezondheid gecreëerd kan worden door wat we eten? De praktijk en de research nu ook… wijst namelijk uit dat er een krachtige connectie is tussen wat we in ons mond stoppen en hoe we ons in ons hoofd voelen. Voedingsstoffen zijn dus niet alleen belangrijk voor ons lichaam en gewicht maar ze zijn ook enorm belangrijk voor ons brein! Ontdek waarom en maak kennis met 2 heerlijk vette #brainboosting smoothies!

Leuk om te weten is dat veel voedingsmiddelen voedingsstoffen bevatten die direct de functie van onze hersenen verbeteren (véééét) en daarbij is er ook een directe verbinding tussen ons spijsverteringssysteem en onze hersenen waar belangrijke informatie over ons welzijn continu heen en weer wordt gestuurd. Om te snappen hoe deze ‘darm-hersen’ verbinding werkt, ‘moet’ je weten dat wanneer we iets eten, we niet alleen onszelf voeden maar ook triljarden bacteriën die voornamelijk in onze grote ingewanden leven. Deze darm-bacteriën zijn cruciaal voor onze gezondheid omdat ze veel van wat we weten voor ons verwerken. Ze produceren verschillende ‘bijproducten’ die ons kunnen helpen ons beter te voelen. Wanneer deze darmbacteriën blij zijn, wordt dit via de darm-hersen verbinding gecommuniceerd en zullen we ons goed voelen, ons humeur verbeterd. Wanneer we minder nuttige voedingskeuzes maken, kan het omgekeerde ook gebeuren.

Voeding is daarmee zoveel meer dan energie of calorieën, voeding is INFORMATIE. Wanneer je de juiste informatie geeft aan je darm bacteriën, dan zullen zij dat naar je hersenen toe communiceren door kalmerende signalen te sturen. Maar wanneer je voeding geeft dat ze niet leuk vinden, zullen ze stress-signalen omhoog sturen! 

Veel moderne, bewerkte voedingsmiddelen kunnen een heel nadelig effect hebben op onze darmbacteriën, waardoor ze met miljoenen worden weggevaagd. Daarnaast kan alles dat kunstmatige toevoegingen, emulgatoren, pesticiden en chemische zoetstoffen bevat, ze ook negatief beïnvloeden. Zelfs veel populaire medicijnen, waaronder antibiotica en medicijnen tegen brandend maagzuur, kunnen veel schade aanrichten wat ons vervolgens maanden kan kosten om van te herstellen.

BRAINBOOSTING SMOOTHIES

Nu je weet hoe belangrijk voedingsstoffen voor onze hersenen zijn… en voor hoe we ons voelen… heb ik voor jou 2 #brainboosting smoothies waar hersen-voedende nutriënten in verwerkt zijn. Ze zijn in 5 minuten klaar te maken en kunnen een GROTE IMPACT hebben op hoe je je voelt en hoe je hersenen functioneren! Kies zoals altijd, wanneer mogelijk, voor 100% pure ingrediënten. Kies er 1 en GIVE IT A TRY!

PROTIP: Wanneer je ze dik maakt en niet álles erdoorheen blend, blijft er nog wat ‘bite’ over. Je kunt dan de smoothie eten met een lepel. Hierdoor moet je kauwen wat een essentieel onderdeel is voor het stimuleren van je spijsvertering én de opname van voedingsstoffen!

KITCHEN TOOLS 

Tot slot deel ik graag de tools met je die ik gebruik om evoor te zorgen dat ik binnen no-time klaar ben. Deze Philips staafmixer is ideaal door de grote bak en de handrasp gebruik ik voor het raspen van de gember. Scherp snijmesje erbij en maatlepels om tl en et af te meten.

Laat je me weten of je ‘lekker gaat’ op de smoothies? Ben #VET benieuwd!

 

BOOST YOUR BRAIN!


Karen Nijssen
Functioneel Geneeskunde Gezondheidstrainer en specialist op het gebied training, beweging en gedragsverandering.

Ik heb weer leren eten!

Karen heeft me weer leren eten. 
Ik merk dat ik het al leuker vind om vers te eten en te koken. Karen heeft me geleerd etiketten te lezen, bewust te worden van welke ‘benzine’ je in je lijf stopt en dat niks goed of fout is!

Ik tel geen calorieën meer, heb meer energie, ben blijer met mijn body en ik ben van denken naar doen gegaan!

Lize Stam

WhatsApp chat