Herken je dat? Je bent krachttraining gaan doen maar je wordt steeds stijver. Of… sinds je met je toffe kantoorbaan bent begonnen en elke dag in de auto zit, kom je bij het vooroverbuigen maar tot je knieën. Je rug begint wat stijver te voelen, je kan niet lekker in een ‘squat’ zitten en als je je armen omhoog doet gaat dit ook niet meer in 1 rechte lijn! Dit is allemaal erg goed te verklaren wanneer je deze functies niet meer van je lichaam vraagt. Maak kennis met een vorm van ‘training’, genaamd mobiliteit. In dit artikel leg ik je uit wat het inhoudt, waarom het een onmisbaar element van ‘trainen’ is, wat het voor je kan betekenen en hoe je door mobieler te worden meer uit je trainingen kunt halen.
WAT IS MOBILITEIT?
Mobiliteit = een combinatie van flexibiliteit en kracht.
[Flexibiliteit: de mate tot waar o.a de spier in staat is over een pijnvrije lengte te bewegen.]
[Kracht: de mate waarin je de hoeveelheid spieren die je hebt kunt aanspannen om druk van buitenaf te weerstaan.]
Flexibiliteit is dus iets dat je kunt trainen en kracht is iets dat je kunt trainen. Bij mobiliteit oefeningen komt flexibiliteit en kracht dus samen en wordt je beter in het leveren van kracht over de gehele lengte van een spier.
Misschien heb je al een ‘mobiliteit’ les bij je sportschool gehad, heb je erover gelezen op internet, of misschien is het nog volledig onbekend voor je. Het is in ieder geval een woord dat de laatste jaren steeds vaker wordt gebruikt. Waarom? Persoonlijk denk ik dat het komt doordat er heel veel eenzijdig bewogen en getraind wordt (bijv. een bepaalde sport, krachttraining met dezelfde oefeningen, veel zittend werk, op werk 1 bepaalde handeling uitvoeren voor een langere tijd etc.) waardoor er stijfheid en zwaktes in veel spieren en gewrichten zijn ontstaan. Je bent minder sterk.. minder beweeglijk.. minder flexibel.. minder ‘mobiel’ geworden.
Dat is niet fijn, niet handig en kan er hier en daar voor zorgen dat je lichaam gaat compenseren. Je gaat onbewust anders bewegen met mogelijke kleine én grote pijntjes als resultaat. Het lichaam heeft behoefte aan beweging, maar met name aan variatie in beweging. Wanneer je dit altijd doet… zal je lichaam flexibel en sterk blijven omdat je de verschillende natuurlijke functies blijft vragen van je lichaam.
WAAROM IS MOBILITEIT BELANGRIJK EN WAT KAN HET VOOR JE BETEKENEN?
Ik denk dat je deze ook zelf goed in kunt vullen nu… maar toch zal ik de redenen op een rijtje zetten.
Wanneer je ‘mobiel’ bent:
– Ben je flexibeler
– Kun je MEER van je spier gebruiken en dus MEER kracht leveren
– Kun je vrijer en BETER bewegen en dus MEER uit je training halen
– Neemt je kans op een (spier) blessure drastisch AF
– Krijg je MEER controle over je lichaam en ervaar je MEER ontspanning
– BESPAAR je energie
– Neemt je bewegingsvrijheid EN fysieke prestatie positief toe.
– Wordt je op een fijnere manier oud en blijf je beweeglijk en wendbaar
Mobiel zijn is dus super belangrijk voor je bewegingsvrijheid, blessure gevoeligheid en de mate waarin je door het leven kunt ‘bewegen’!
HEB JIJ MOBILITEIT OEFENINGEN NODIG?
Dat hangt er vanaf hoe je nu beweegt, hoe flexibel en krachtig je bent én of je bewegingsbeperkingen ervaart.
Dit zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen:
– ervaar je pijnklachten?
– ervaar je spierstijfheid?
– ervaar je spierzwakte?
– ervaar je bewegingsbeperkingen?
Dan is het slim is om aan je mobiliteit te gaan werken met specifieke stretches en oefeningen. Weet dat het trainen van je mobiliteit niet passief is…maar zeer actief. Je traint je kracht en verbeterd je ‘stijfheid’. Stijfheid kost kracht en dat zul je merken!
Het zou kunnen dat je door het doen van specifieke stretches en oefeningen dus veel winst kunt behalen in de manier waarop je staat, beweegt, traint en ‘sport’! Weet dat wanneer je je mobiliteit ‘terug’ hebt, het makkelijker te onderhouden is. Het is handig om je bewust te worden van de dingen die je minder mobiel hebben gemaakt.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
1. lang in 1 houding zitten of staan
2. het doen van eenzijdige trainingen (bepaalde spieren en bewegingen doe je simpelweg niet meer)
3. altijd in dezelfde heup ‘hangen’ als je staat
4. altijd met hetzelfde been over de ander kruisen als je zit
Wanneer je dit veranderd en eens anders gaat doen zal het zomaar kunnen zijn dat je een stuk mobieler/flexibeler wordt. Het zal in het begin wat onwennig voelen maar je weet, het lichaam past zich snel aan!
PRAKTISCHE TAKE-AWAYS
– Beweeg meer, maar beweeg vooral anders, als je genoeg functie vraagt zal je lichaam zich gewoon weer aanpassen!
– Train de spier over de gehele lengte, lukt dit niet? Werk dan eerst aan je flexibiliteit.
– Pas dynamische en passieve stretches toe
– Rek de spieren die stijf zijn, je zult zien dat je dan nog sterker kunt worden
– Probeer dingen eens anders te doen door de dag heen. Til met links. Zit minder lang achter elkaar. Hang in je andere heup. Zit eens in kleermakerszit. Zit eens anders op de bank. Strek je benen wat vaker en ga eens hangen aan een stang!
Weet dat WAT je ook doet… je wordt beter door te doen, want je lichaam past zich aan de gevraagde functies aan. Weet dat dit ook andersom geldt, vraag je bepaalde functies niet meer, zal je lichaam de functies niet behouden.
Dus… aan de slag ermee!
Heb je een concreet doel maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan help ik je graag op weg! Je kunt hier een vrijblijvend adviesgesprek inplannen.
Karen Nijssen
Functioneel Geneeskunde Coach – expert op het gebied van beweging, training, voeding, slaap en stress-management
Ondersteuning waar je maar bent!
Ik denk dat het super goed is als je veel reist, dat je toch begeleiding kan hebben.
Karen heeft me deze begeleiding, waar ik ook was, middels app, mail en video kunnen geven.
Ik heb geleerd goed te luisteren naar mijn lichaam, ook als ik reis. Daarnaast heb ik geleerd hoe belangrijk het is om te zien wat voeding doet in je lichaam.
We hebben lol gehad, ik ben afgevallen en ik kan nu zelf mooi een eigen programma draaien!