[FYI: weet dat ik in dit artikel mijn perceptie met jou deel, mijn waarheid, mijn ervaring. Lees alles daarom aandachtig door maar vraag jezelf daarna af: ‘Hoe denk ik hierover?’ ‘Hoe ervaar ik dit?’ ‘Hoe zie ik dit?’ Vanuit daar kun je je eigen antwoorden vinden en je eigen waarheid aanvullen]
Gezondheid, ook in 2020 nog niet echt een hip woord en veel mensen krijgen er de kriebels van. Echter brengt me dit in een lastige situatie…want alles waar ik me mee bezig houdt met VET is en valt onder de ‘paraplu’ gezondheid, waardoor eh… ik in gesprek met mensen dus vrij snel in de knoop raak. Het gaat zo: ik noem ‘hét woord’ en de aandacht valt weg, de persoon is ‘uit-getuned’ en de interesse en nieuwsgierigheid is verloren. Vet irritant dus. Maar… ik kan het irritant vinden, óf ik kan er wat aan doen! Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel ‘aanwezig’ blijft na het horen van ‘gezondheid’, want het is écht VET!
Ik snap het wel hoor…echt, maar hoe kan het dat het woord gezondheid zo… zo saai is? Misschien krijgen mensen hier al teveel informatie over en zijn ze verzadigd? Of hebben ze hun eigen conclusies al getrokken en weten ze het allemaal al? Of is het zo’n vaag en breed begrip en hebben mensen gewoon geen idee wat het inhoudt? Want wanneer ik zeg;
– ik help mensen van hun rugklachten óf
– ik help mensen vet te verbranden óf
– Ik help mensen van ongezonde eet-gewoontes af óf
– ik help mensen van hun suikerziekte af óf
– ik help mensen met neurologische klachten óf
– ik help mensen van hun migraine af óf
– ik help atleten beter te presteren,
dan rollen de ogen niet weg.
In mijn mening is het woord gezondheid gewoon enorm vaag en zijn mensen zich er niet van bewust hoe dat juist zorgt voor hele vette resultaten, de resultaten waar zij misschien wel naar op zoek zijn. Dus…daar ligt mijn uitdaging, al sinds ik als ‘personal trainer’ begon, het anders en specifieker verwoorden van welke problemen ik kan helpen oplossen en welke doelen ik kan helpen behalen. Ik kan je zeggen, een enorme uitdaging om de woorden personal training en gezondheid niet in de praktijk te gebruiken. Echter in dit artikel wil ik wél héél graag uitleggen, wat gezondheid bij VET precies inhoudt…1 keertje maar, beloofd!
WAT IS GEZONDHEID?
Google zegt: ‘Het is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.’ Hier zou ik aan willen toevoegen: ‘Gezondheid is een fysiologische staat van het lichaam waarin het lichaam de biologische balans handhaaft tussen de katabole (afbrekende staat) en anabole (opbouwende staat) toestanden.
Ok…op zich duidelijk, maar vaag… want wanneer ben je dan gezond? Hoe ziet dat er dan uit in de praktijk?
Ben je dan altijd blij? Heb je geen stress? Ben je vrij van symptomen en ziekte? Hoeveel geld verdien je? Spring je in de ochtend uit je bed? Heb je de hele dag door energie? Heb je heel veel vrienden? Heb je een baan die altijd leuk is? Doe je aan vrijwilligerswerk? Ervaar je enkel positieve emoties? Kan je alles met je lichaam? Kan je de hele dag door op hoog niveau presteren? Heb je dan een 6-pack?
Tsja… dat zou kunnen, als dat iets is dat jij nastreeft en zo ervaart, maar voor een ander kan het compleet anders zijn. Gezondheid in de praktijk kan er voor iedereen anders uitzien omdat iedereen zijn eigen idee en visie van zijn of haar optimale gezondheid heeft. Ik denk dat je namelijk zelf kunt bepalen hoe ‘gezond’ je wilt en kunt zijn en dat gezondheid een opzichzelfstaand leeg begrip is tot het ingevuld wordt door de persoon zelf.
HOE GOED KUN JIJ BALANCEREN EN BEN JIJ IN STAAT JE AAN TE PASSEN
De mens is een dynamisch organisme dat altijd balanceert tussen afbraak en opbouw waarbij vele complexe processen in het lichaam constant aan het veranderen zijn om deze balans te behouden. Het lichaam gaat dagelijks om met ziekteverwekkers en cel herstel om in leven te blijven, als het lichaam zich niet succesvol aanpast aan deze challenges, is het slecht uitgerust om te overleven. Misschien is gezondheid dan wel…: de capaciteit die jij hebt om je aan te passen. Dit doet me dan ook denken aan de quote van Charles Darwin die ik ooit las:
“It’s not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.”
Persoonlijk denk ik dat gezondheid een keuze is, een manier van leven, een proces, een integratie van geest, lichaam en spirit gepaard met een liefdevolle acceptatie van jezelf. Het is een proces van aanpassing, van verandering en van bewustwording, vanwaaruit je keuzes kunt maken richting een meer ‘succesvol/betekenisvol’ bestaan.
WAT CREËRT GEZONDHEID EN WAT KUNNEN WE ERAAN DOEN?
Ik ga nu uit van 4 belangrijke componenten van ‘gezondheid’: het kent een Fysiek, Emotioneel, Mentaal en een Spiritueel component.
Allemaal zijn ze even belangrijk want uit balans bij de een, zorgt voor mogelijke turbulentie bij de ander. We beïnvloeden deze componenten van gezondheid met onze dagelijkse (onbewuste en bewuste) gedachten, keuzes en gedragingen. Het is aan ons om te leren en bewust te worden van wat we kunnen doen en om daar in de praktijk vervolgens mee te experimenteren. Het model van Tracy Harrison brengt dit heel overzichtelijk samen en laat zien waar het in de praktijk op neerkomt:
1. Wat voedzaam is maximaliseren: zuurstof, water, vitamines, mineralen, antioxidanten, eiwitten, gezonde vetten, positieve gedachten en emoties (vb. liefde, dankbaarheid en geloof).
2. Wat schadelijk is minimaliseren: gifstoffen, infecties, allergenen, stress, trauma, beperkende gedachten, angsten en negatieve verwachtingen.
3. Prioriteit geven aan: stimulerende en ondersteunende omgevingen, slaap, ontspanning, gelach, het kunnen omgaan met stress, voedzaam eten, beweging, ademhaling, betekenisvolle relaties en positieve visualisaties.
Wat kun jij meer maximaliseren, minimaliseren en meer prioriteit geven? Wat staat er bij jou in de weg waardoor je je doel (nog) niet bereikt hebt? Wellicht zijn er dingen waar je je (nog) niet bewust van bent geworden en waar je mee aan de slag kunt gaan.
Al onze gedachten, keuzes en gedragingen hebben een directe invloed op de uiting van onze genen en deze genen hebben weer invloed op álle biologische processen in ons lichaam: namelijk op het hormoon-, immuun-, zenuw-, spijsvertering-, metabool-, en ontgiftigingssysteem. Deze biologische processen bepalen de weg naar gezondheid of naar ziekte. Nu zul je misschien denken…’Ja, dat voeding een direct effect heeft, dat snap ik wel….net als dat je aan een plan geen cola geeft maar water’….maar gedachten en emoties? Dat is toch wat anders? Nee, dat is het niet.
“Onze hersenen kunnen geen onderscheid maken tussen iets dat zich écht afspeelt of dat zich alleen in ons hoofd afspeelt.”
Ons lichaam doorleeft wat het denkt, zowel positief als negatief. Hier zal ik in een ander artikel op terugkomen, maar in het kort betekent het dat als je ergens een angst voor hebt en je continu aan deze angst denkt, je lichaam zal reageren alsof het in die situatie zit. Het lichaam maakt stresshormonen aan en zal alle biologische processen negatief beïnvloeden. Dat wil niet zeggen dat angsten of negatieve gedachten er niet mogen zijn, we hebben ze allemaal (dat is die stem in ons hoofd die ons veilig en in onze ‘comfort zone’ wil houden, om te overleven), maar dat het beter is om ze niet te lang aandacht te geven. Want wanneer we onze aandacht (gedachten) schenken aan dingen die we willen optimaliseren, hebben we een veel grotere kans van slagen!
VAN KENNIS NAAR DE PRAKTIJK
Er is dus een hoop dat we kunnen doen in de praktijk om zowel ‘gezondheid’ te optimaliseren óf te creëren, wanneer de balans verstoord is. De nieuwste research en de praktijk wijst uit dat keuzes op het gebied van het omgaan met stress, slaap, beweging, voedzaam eten, liefdevolle relaties en zingeving de belangrijkste elementen zijn voor een lang en gezond leven. Yeah… Lang leve Longevity! {Pun intented). Dus….
Wat wil jij aandacht geven?
Wat is belangrijk voor jou?
Waar is voor jou nu de meeste winst te boeken?
Het is aan jou om die balans te vinden. Is het makkelijk? Niet altijd. Gaat het snel? Niet altijd. Is het de moeite waard? Altijd! Wees flexibel, leer omgaan met verandering, blijf adaptief en laat je hersenen en lichaam geloven alsof het al in de toekomst leeft die jij voor ogen hebt.
Gezondheid, ik hoop dat we het in 2020 met zijn allen weer hip en vet kunnen maken, want het ís vet en het is voor iedereen belangrijk. Het is alleen niet altijd makkelijk, maar dat is een heel ander verhaal. Gezondheid komt van binnen en straalt door naar buiten, het plaatje is daardoor áltijd een bijkomend voordeel.
DUS! Visualiseer je gezonde 6-pack of als dat niet werkt, neem dan contact op met mij, dan coach ik je erdoorheen! 😉
XOXO,
Karen Nijssen