Veel mensen willen afvallen (gewicht verliezen) en de reden kan voor iedereen anders zijn. Bij velen is de reden om er naakt beter uit te zien, om zich lekkerder in hun vel te voelen of om zich (meer) sexy te voelen. Niet gek, want… wie wil zich niet SEXY en lekkerder in zijn vel voelen?
Maar is deze waarom en dus deze motivatie, houdbaar? Zorgt deze motivatie en mindset voor échte groei en transformatie?

MEER REDENEN OM AF TE VALLEN

Wanneer we dieper kijken, zijn er meer en misschien wel, belangrijkere, redenen te ontdekken waarom het super is voor sommige mensen om af te vallen.

Verliezen van overtollig gewicht (lichaamsvet) kan namelijk zorgen voor:
1. het verlagen van ontsteking (inflammatie)
2. het verbeteren van meerdere bloedwaardes die geassocieerd zijn met ziektes

Dit heeft een effect op:
1. hoe we slapen
2. hoe we in staat zijn om te herstellen van inspanning
3. hoe we ons voelen (emoties & humeur)

En dit heeft weer groot effect op:
1. welke beslissingen we maken… van relatie- tot aan voedingskeuzes!

Het hele lichaam is dus één samenwerkend geheel en het verliezen van gewicht (vet) kan dus voor veel innerlijke veranderingen zorgen!

Echter, zou het niet alleen om gewichtsverlies horen te gaan.
Als coach denk ik eerst aan hoe we de gezondheid kunnen verbeteren, waardoor gewichtsverlies het bijkomende, side-effect kan zijn. Gewichtverlies is dán namelijk pas houdbaar.

Door deze mindset te veranderen en de focus op het ‘afvallen’ te verleggen naar de focus op het verbeteren van de gezondheid, zal gewichtsverlies (of spier-toename) uiteindelijk wel komen. Pas als je lichaam gezond is en goed werkt, zullen interne processen als vet-verbranding of spiertoename ook beter werken.

Ik ben ervan overtuigd dat we met deze mindset beter in staat zijn om op een leukere en meer houdbare manier af te vallen! We richten ons dan niet op de kilo’s en niet op de weegschaal, maar op onze dagelijkse keuzes (gewoontes) die ervoor zorgen dat we ons energieker (gezonder), fitter, sterker en blijer voelen.

In plaats van onszelf uit te hongeren of calorieën te tellen; voeden we onszelf met maaltijden rijk aan voedingsstoffen, ervaren we langer een verzadigd gevoel, trainen we harder, slapen we beter en zijn we in staat betere keuzes te maken!

DE INTERNE EMOTIONELE MOTIVATIES

Ook heeft het willen verliezen van gewicht vaak te maken met iets dat van binnen gaande is.  Sommige willen meer zelfvertrouwen ervaren, of een betere relatie met voeding creëren of bepaalde dromen realiseren en het leven lijden zonder restricties.

Ik streef er altijd naar om de echte oorzaken aan te pakken waardoor de grootste kans op blijvende (lange-termijn) resultaten ontstaat. Daarom stimuleer ik mijn klanten om zich te focussen en zich te verbinden met hun emoties. Waarom wil iemand écht gewicht verliezen? Want vanuit die waarom, die emotie, komt de wilskracht en de duurzaamheid op lange-termijn met het bereiken van gewichtsverlies.

Dus als jij iemand bent die graag nog wat in gewicht (vet) wilt afvallen, vraag jezelf dan af:
Hoe zou het voelen voor jou om het gewicht te verliezen?
– Hoe gaat de ervaring zijn?
– Visualiseer het, voel het en schrijf het ergens op.
– Wat zou je doen met meer gezondheid?
– Wat zou je doen met een fitter en slanker lichaam?

OP ZOEK NAAR EEN QUICK-FIX VOOR KORT TERMIJN RESULTAAT

Als mensen proberen we altijd te gaan voor de makkelijkste weg, de easy way out. Vandaar dat we altijd op zoek zijn naar quick-fixes in plaats van lange termijn veranderingen. We willen snel resultaat en hebben daar veel voor over.

Echter zijn quick-fixes problematisch omdat:
1. Er vaak weinig geleerd wordt en er geen mindset verandering plaatsvindt tijdens het uitvoeren van een quick-fix. Het is makkelijker om verteld te worden wat je ‘moet’ doen, dan het is om er zelf over na te denken. De HOE, WAT & WAAROM wordt vaak niet begrepen, terwijl dit juist zo stimulerend is voor onze gezondheid en voor het afvallen op de lange termijn. Kortom; quick-fixes kosten minder energie en effort.

2. Er geen blijvende veranderingen optreden. We hoeven niet door bepaalde gedragspatronen heen en hoeven dus ook geen moeilijke keuzes te maken om die patronen te veranderen. Er veranderd in het gedrag tijdelijk iets, maar intern veranderd er weinig waardoor oude gedragspatronen het uiteindelijk weer winnen. Dit kan dan bijvoorbeeld gaan om: de manieren waarop we met stress omgaan (over-eten en alcohol gebruik), persoonlijke relaties of een slechte nachtrust. Problemen als deze zijn met quick-fixes makkelijk onder het tapijt te schuiven voor een ander moment.

3. Ze een negatief effect kunnen hebben op onze mentale, fysieke, sociale en emotionele gezondheid. De beloftes om de quick-fixes heen slaan vaak nergens op waardoor je dingen verwacht die niet mogelijk zijn of dingen gaat doen die niet houdbaar zijn. Ook kunnen bepaalde protocollen of supplementen een negatief effect hebben en daarom is het altijd belangrijk om jouw gezonde verstand te blijven gebruiken. Quick-fixes maken gebruik van een ‘alles of niets aanpak (mindset) die heel veel motivatie kost… en dat is mentaal vermoeiend en zorgt vaak voor teleurstellingen en minder zelfvertrouwen

4. Ze insinueren dat er iets ‘gefixt’ moet worden. Waardoor het je doet afvragen of er iets gebroken is of dat er iets gemaakt moet worden?
[voorbeeld] Stel, op een fundamenteel niveau, dat je in de avond bepaalde voeding over-eet waarvan je weet dat die problematisch zijn. Dit gebeurt omdat het voeding is waar je makkelijk teveel van eet (verslavend) of omdat het voeding is dat je eet om met stress en vermoeidheid om te gaan. Stel dat dit de onderliggende oorzaken zijn van het over-eten in de avond. Een quick-fix als ‘juicing’ of een lange ‘fast’, zal dan niet die onderliggende oorzaken aanpakken van het over-eten. Het pakt op een fundamenteel niveau niet jouw relatie met voeding(keuzes) aan of de manier waarop jij je avond structureert. Hierdoor raak je verstrekt in een vicieuze cirkel van quick-fixes waardoor je steeds faalt op de lange termijn.

Resoneert wat ik zeg met je? Reflecteer eens op je eigen ervaringen met quick-fixes:
– Welke quick-fixes heb jij gedaan in het verleden?
– Wat deed het voor je?
– Hoe werkte het voor je?
– Merkte je iets?
– Wat er een korte termijn verbetering?
– Wat gebeurde er op langer termijn?

Wanneer je dus jumpt van de ene naar de andere quick-fix… dan adresseer je niet jouw fundamentele kijk op gezondheid en op gewichtsverlies als een geheel.

En ook al zijn er bekende mensen en ‘influencers’ die producten naar voren brengen, de praktijk en research wijst uit dat het niet zo simpel werkt en dat een quick-fix of een magische pil niet bestaat.

Gezondheid en afvallen is dus niet zo zwart/wit maar juist heel persoonlijk en uniek. Het is  belangrijk om fundamenteel een gezonde leefstijl te creëren dat ons goed doet voelen!
Dit doen we door onze slaap, voeding, stressoren, ontspanning, relaties, beweging en mindset onder de loep te nemen en door deze te optimaliseren. Hierdoor kan afvallen (in vet) een gevolg zijn.

Belangrijk om bewust van te zijn, is dat voeding meer is dan alleen calorieën. Voeding is informatie voor het lichaam en heef uiteindelijk zoveel effect op hoe we ons voelen! Bewuster worden van welk soort voeding (ingrediënten) je in je lichaam stopt, van wat het je geeft en van hoe je erbij voelt, is een mooi begin. Vervolgens ga je op een persoonlijk niveau en voelen wat voor jou werkt en houdbaar is.

Eten met logica, op gevoel, op een manier die jij plezierig vindt én op een manier dat houdbaar en functioneel is voor jou. En wat betreft supplementen, sommige kunnen zéker helpen, maar zorg er eerst en altijd voor dat de basis op orde is.

VET leert je tools waarmee je jouw mentale en fysieke gezondheid kunt
ondersteunen waardoor je een vet leven kunt blijven lijden!

DE REALITEIT VAN LANG TERMIJN RESULTAAT

De realiteit vaak is: voor duurzame veranderingen hebben we onze ‘problemen’ (uitdagingen) aan te gaan vanuit een gevoel van zelfliefde en begrip. Alleen zo komen we bij de onderliggende oorzaken van onze ‘problemen’ en ware transformatie en groei ervaren.

Het is dus kiezen voor de moeilijkere weg. De weg die achteraf, ‘de moeite waard is’!
Deze weg vraagt voor meer zelfbewustzijn en draait om het beter gaan leren kennen van jezelf.
Waarom denk je wat je denkt en doe je wat je doet? Hoe bewust ga je met je denken en doen om? Wat is belangrijk voor je? Wat wil je? Waarom wil je dit? Hoe zou je het graag willen?

Bewustzijn & Bereidheid
Bewust leven is vét en brengt je inzichten, uitdagingen en groei. Denk dus na over hetgeen dat jou echt blij en gelukkig maakt. Ben je vervolgens klaar en bereid om:
1. te gaan voor veranderingen op de lange termijn?
2. niet meer in de val quick fixes te trappen?
3. stap voor stap dingen op te geven, ofwel: los te laten? Bepaalde gedragingen of bepaalde relaties die jou niks (meer) ’geven’ en niet verder helpen?
Dit loslaten is in mijn ervaring te meest lastige stap en dus is het misschien beter om je gelijk af te vragen: wat gaat het nieuwe me opleveren?

Het zijn je dagelijkse gewoontes en routines die uiteindelijk
je resultaten bepalen.

GEEN ALLES OF NIET AANPAK, MAAR EEN STAP TEGELIJK

Duurzame verandering en dus duurzaam gewichtsverlies, kost al-tijd, tijd.
Daarom is het beter om het stap voor stap aan te pakken.

Vaak willen we, zodra we weten waar we naartoe willen, alles snél veranderen. Afvallen gaat vaak op een ongezonde manier, het gedrag dat wordt veranderd is niet vol te houden en vaak raken we er gestresst, van álles dat we willen veranderen. We beginnen met sporten, meditatie, stretchen (of yoga) in de avond, intermittent fasting, het tracken van slaap, het dagelijks halen van 10000 stappen, een koude douche of dip, gezonde maaltijden bereiden van scratch en we investeren in biologische voeding.

Al deze veranderingen kunnen intens en ‘overwhelming’ zijn en dit maakt het veranderingsproces direct minder leuk en #nietvet.

Het is dus super om een overzicht te hebben van wat je allemaal wilt veranderen maar qua aanpak kun je het beste beginnen met de basis en met wat voor jou de makkelijkste eerste stap is. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om alle veranderingen 1 voor 1 door te voeren en om gedrag te kiezen dat je léuk vindt en kúnt doen.

Vraag jezelf af: Waar ben ik klaar voor? Wat zijn de ‘low-hanging’ fruits? Wat zijn dingen die écht invloed hebben op mijn gezondheid en dus op het afvallen? Dingen zoals slaap, (zon)licht, stress-management, voeding, beweging, relaties en het bouwen van een community. Dit zijn de plekken waar we meer simpele veranderingen en upgrades(!) kunnen toepassen.

Start bijvoorbeeld met:
– het toevoegen van 1-2 groentes je dag óf;
– een actieve ochtendroutine van 10 minuten óf;
– het verhogen van je stappen óf;
– een minuutje ademhaling of meditatie na drukke momenten óf;
– het bellen van een vriend 1 keer per week óf;
– een half uur eerder naar bed gaan óf;
– 2 glazen water drinken in de ochtend óf;
– een ochtend boswandeling op zondag óf;
– je kind wegbrengen op de fiets in plaats van met de auto.

Dit zijn de kleine dingen die op lang termijn véél impact hebben, het kost weinig tijd en is sneller te implementeren.

Pas wanneer gedrag je een fijn gevoel geeft,
zul je het blijven doen!

VAL AF & VERANDER IN EEN STAAT VAN RUST

In een staat van rust ervaren we meer overzicht, kunnen we op lange termijn denken en ondersteunen we belangrijke lichaamsfuncties (zoals onze energie stofwisseling).

In rust is het dus makkelijker om te bedenken en te voelen wat belangrijk is voor je én, om actie te ondernemen. Wanneer we veel dingen tegelijk willen doen en snel willen gaan, heeft dit vaak een negatief effect op onze stress hormonen. De activatie van deze hormonen is het laatste wat je wilt doen wanneer je gewicht wilt verliezen.

Waarom?
1. Stress hormonen beïnvloeden en veranderen onze voedingskeuzes
2. Stress hormonen beïnvloeden onze anderen hormonen en zorgt op termijn voor disbalans
3. Stress hormonen beïnvloeden hoe we ons over onszelf voelen en hoe we ons gedragen: we worden meestal wat sneller boos, zijn sneller geïrriteerd of we slapen wat minder.
4. Stress hormonen beïnvloeden onze suikerspiegel en daarmee onze energie

Het is dus belangrijk om:
1. Rust te creëren
2. Te starten met Easy Wins!
3. Momentum te creëren en blij te zijn met elke keuze (verandering) die je maakt.
4. Door te blijven gaan en zelfvertrouwen op de bouwen
5. Uit te bouwen wanneer je daar klaar voor bent

Wanneer je dan een dipje ervaart doordat je bijvoorbeeld niet hebt gesport, teveel hebt gegeten, weinig hebt geslapen of teveel gedronken hebt… dan is dat aan het einde van de dag oké omdat je een basis (fundament) aan het creëren bent op de lange termijn. Dat dipje heeft geen invloed op het sterke fundament dat je bouwt van gewoontes en routines, om je doel (meer gezondheid/minder gewicht) op de lange termijn te behalen.

Het gevoel van ‘vechten’, teleurstelling en de alles of niets mentaliteit maakt plaats voor geduld, succesgevoelens en kleine stappen!

VAN KORTE- NAAR LANGE TERMIJN DENKEN

Afvallen komt veelal dus neer op een mindset shift op het gebied van gedragsverandering!
Van korte- naar lange termijn denken:

Korte termijn denken zorgt vaak voor:
– onhoudbare regels en gedragingen
– een alles of niets aanpak
– vermoeidheid en minder plezier in het proces
– extreme dingen zoals overtraining en teveel voedingsrestricties
– terugvallen na het snel bereiken van je doel en dus voor teleurstelling en minder zelfvertrouwen(!)

Lange termijn denken zorgt vaak voor:
– houdbare gedragingen
– het dagelijks verbeteren van je gewoontes
– meer plezier en succeservaring in het proces
– het trainen van geduld (!)
– consistentie in je gedrag en een ‘doorgaan’ mentaliteit

In het lange termijn proces leer je geduld te hebben en is het resultaat vooral intern te merken. Je ervaart meer succesgevoel waardoor je zelfvertrouwen groeit en je begint lekkerder in je vel te zitten door de keuzes (veranderingen) die je weet te maken!

DE VOORDELEN VAN QUICK FIXES Bij HET AFVALLEN

Afhankelijk van het soort quick fix en de persoon in kwestie, kan een quick-fix helpen dus helpen op de korte termijn. Een goed voorbeeld is het lage/trage koolhydraat en keto-dieet, wat er veelal direct voor zorgt dat je gewicht verliest. Echter wanneer je daar langer over nadenkt, komt dit vooral door water(vocht)verlies en de afname van glycogeen in de spieren.

Ook kan het je simpelweg bewuster maken wat altijd een goed iets is… en ‘op weg’ helpen in bepaald gedrag en je dus een kickstart geven. Het is dan belangrijk om je wel te realiseren dat een terugval in bepaalde gedragingen niet gek is omdat je niet aan je gewoontes en gedragspatronen hebt gewerkt. Echter, als je bepaalde keuzes en veranderingen weet te behouden die jou helpen en die goed voor jou voelen, te gek natuurlijk!

ER IS GEEN GOED OF FOUT EN ALLES MAG, JIJ KIEST

Mijn doel is mensen te helpen bij het maken van informatieve keuzes door ze bewuster te maken, kennis te geven en eigen ervaringen te laten op doen.

Uit eigen ervaring wet ik hoe overweldigend alle informatie kan zijn. Zéker op het gebied van afvallen en gezondheid er wordt zoveel naar je toe geworpen! Ook ik kan nog boeken lezen en dan denk ik, oké ik snap er niks meer van: “dit is slecht, dit dieet is goed, deze voeding is goed’…. etc.

Laat je niet gek maken, doe een stapje terug en zoom uit. Waar het om gaat is dat we allemaal bewust worden en gaan voelen wat wel en niet werkt qua gedrag. Wat geeft gedrag ons? Welke consequenties hebben keuzes? En kunnen we daarmee leven of willen we het anders?
Ook heeft het vergelijken van jezelf met anderen totaal geen zin omdat het níks zegt over wat jij nodig hebt! Alleen jij kan erachter komen wat voor jou werkt, omdat het uiteindelijk aan jou is om het te doen. Bij vet laat ik jou zélf kiezen, vanuit kennis, bewustzijn en ervaring.

DOELSTELLINGEN OP LANG TERMIJN

Ik nodig je uit om na te denken over de doelen die jij wilt bereiken in de komende 6-12 maanden…en deze in specifieke gedragingen uit te schrijven. Focus je op gedrag en doelen waar je echt trots op gaat zijn! Bijvoorbeeld: het kunnen rennen van een bepaalde afstand, een gewoonte van het eten van een voedzaam en puur ontbijt, een stabiel slaapritme, een 20 minuten avondroutine, een 5 minuten middag ontspan momentje, het kunnen tillen van een bepaald gewicht, het kunnen spelen met je kleinkind of het aan kunnen raken van de grond met je handen als je benen gestrekt zijn.

Bij VET help ik je routines te creëren waarvan je geniet en help ik je jouw doelen te behalen met gedrag dat je leuk vind. Met wisselende workouts.. wisselende maaltijden.. geen restricties en haalbare nieuwe keuzes (veranderingen). Want alleen als je het leuk vind, houdt je het vol op lang termijn. Er is zoveel variatie mogelijk en vinden wat werkt voor jou, dat is waar het voor mij om gaat.

Als trainer en daarna als coach heb ik namelijk geleerd dat ik gemakkelijk plannen kan schrijven met ‘doe dit, doe dit, doe dit en doe dit’.. maar als slechts 5% gedaan wordt, voelt het voor niemand fijn. Daarom werk ik met kleine to do’s, kleine shifts en kleine veranderingen die leiden tot de grote veranderingen. VET LEUK DUS! Ook voor mij betekent dit om continu scherp te blijven, aan te voelen wat mogelijk is en om realistisch te zijn voor mijn klanten.
Want jij blij? Ik blij!

JIJ BENT JE EIGEN EXPERT EN KÁN AFVALLEN OP EEN DUURZAME MANIER

Door eigen verantwoordelijkheid te pakken en fundamentele oorzaken aan te pakken, kun je elke verandering verwezenlijken. Wil je dit op de lange termijn behouden onthoud dan:
1. Pak het langzaam aan door te beginnen met kleine stappen (veranderingen)
2. Creëer momentum dat je voorwaarts draagt
3. Bouw zo het zelfvertrouwen van binnenuit op waardoor je steeds meer veranderingen weet te maken
4. Creëer de emoties rondom je doelen en voel wat gedrag je brengt! Verbind jezelf met je emoties, je waardes en met hetgeen dat voor jou écht belangrijk i!
Dit is waar lange termijn veranderingen gebeuren.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij de waarom’s.. de hoe’s.. de wanneer’s.. en de wat’s snapt en ervaart! Dit brengt je meer dan alle quick-fixes samen ooit zullen doen. VET DUS!

Kun jij wel wat kennis, hulp of een support-buddy gebruiken om je gezondheid te verbeteren of ervaar jij obstakels in het bereiken van een optimale gezondheid of bij het afvallen in gewicht?
Boek dan een vrijblijvende strategie-sessie! Neem hier contact op en dan help ik je op weg!

Blijf je vette zelf!


Karen Nijssen

Gezondheid, Gedrag- & Bewegingscoach

 

Het is geen quick-fix, maar misschien wel de magic-pill!
Yolanda

Meld je aan voor VET NIEUWS!

& ontvang inspirerende tips en updates in je mailbox!

WhatsApp chat